Over Ibiza

Algemeen

Als er één eiland bekend staat in de wereld dan is het Ibiza. De velen stranden, de grote clubs, het uitgaansleven en de jetset. Er wordt over geen eiland zoveel geschreven als over Ibiza. Helaas wordt er tot nog toe weinig of nooit over de land- en wijnbouw geschreven. Wij van Vino Nova brengen hier graag verandering in. Ibiza kent namelijk nogal wat bijzondere lokale producten. Een daarvan is bijvoorbeeld Hierbas Ibicencas, het lokale digestief van het eiland. Hierbas Ibicencas is een biologisch product en wordt al meer dan 200 jaar gemaakt.

Naast Hierbas Ibicencas zijn er ook diverse wijnhuizen, waaronder Can Rich en Totem Wines. Mede omdat Ibiza een eiland is, zijn een deel van de originele wijngaarden, ondanks de uitbraak van de phylloxera (druifluis 1862), gespaard gebleven. Dit is bijzonder omdat de uitbraak destijds vrijwel alle originele wijnstokken in heel Europa heeft verwoest.

Alle wijnen met de aanduiding Vi de la Terra komen voort uit ecologische wijnbouw. Naast de wijnen en likeuren kent Ibiza ook landbouw. De voornaamste lokale producten zijn o.a. amandelen, zeezout, olijfolie en geitenkaas. Dit is echter maar een kleine greep uit wat Ibiza te bieden heeft. Vino Nova kan u inmiddels ook enkele van deze producten aanbieden. Dagelijks wordt door ons hard gewerkt aan het zo volledig mogelijk aanbieden van al deze mooie producten.

Hierbas Ibicencas

hierbasHierbas Ibicencas is simpel gezegd Ibiza in je glas! Al meer dan 200 jaar wordt het gemaakt en iedere familie heeft zijn eigen recept dat men geheim wil houden. Een van de bekendste families is Mari Mayans, zij bestaan al sinds 1880. Hierbas (uitspraak: Jerbas) is een 100% natuurlijk product, het bevat in totaal 18 verschillende ingrediënten waaronder wilde kruiden (o.a. rozemarijn en mint), zaden en fruit (o.a. sinaasappelschil en blad van citroen). Enkele van deze ingrediënten komen alleen voor op Ibiza.

Op Ibiza is er geen bar, club of restaurant wat geen Hierbas schenkt. Het maakt niet uit waar je bent, of je nu aan het lunchen bent op het strand, een sunset pakt op een mooie spot, uit gaat in een van de clubs, of gezellig thuis op je terras, het wordt overal en altijd gedronken. Er is een duidelijke verbinding met het hart van het eiland en het hart van de lokale bevolking. Hierbas is niet alleen een likeur maar staat ook voor traditie, leef en laat leven. Hierbas is the spirit of Ibiza!

Oli d’Eivissa

oliedeOp Ibiza wordt al heel wat jaren olijfolie geproduceerd, deze was echter tot voor kort altijd alleen gericht op de lokale markt. Tegenwoordig zijn er twee moderne oliemolens aanwezig op het eiland. Deze molens zijn enerzijds naar Ibiza gehaald ter vergroting van de productie maar anderzijds om te kunnen voldoen aan de huidige hygiënewetgeving. De molens worden dus gebruikt voor het produceren van een kwalitatief hoogwaardige extra vergine olijfolie. Om de productie en de kwaliteit van de olijfolie te kunnen waarborgen is de kwaliteitsaanduiding Oli d’E ontstaan. Deze kwaliteitsaanduiding is gecreëerd door de producenten van olijfolie op Ibiza in samenwerking met de overheid. Oli d’E staat dus garant voor een traditioneel geproduceerde extra vergine olijfolie.

Enkele olijfsoorten welke op Ibiza voorkomen zijn Empletre (een traditionele lokale variëteit), Arbequina, Hojiblanca, Verdial Real en Picual. Empletre en Arbequina variëteiten zorgen voor fruitige oliën en wanneer deze worden gemengd met Picual blijven ze ook voor een langere tijd vers. Hiernaast wordt er ook olijfolie gemaakt van Picual alleen, deze onderscheidt zich door een wat sterkere smaak. De olijfolie van Ibiza weet zich hiermee net als de diverse andere producten te onderscheiden doordat een van de basis ingrediënten alleen voorkomt op Ibiza. Ook hier geldt dus: Taste Ibiza!

Vi de la terra Ibiza

videlaterraVi de la terra Ibiza, ook wel Vino de la tierra Ibiza, is de geografische aanduiding welke wordt gebruikt om de traditionele wijnen van Ibiza te onderscheiden en te beschermen. De wijnen worden gemaakt van de rode rassen zoals Monastrell, Ull de Llebre, Merlot, Cabernet Sauvignon en Syrah. De witte druiven zijn: Macabeu, Chardonnay, Moscatel, Parellada en Malvasia. Alle flessen met een “Vino de la tierra de Ibiza” worden gekenmerkt door een officieel controle getal. Dit getal wordt toegewezen door het Ministerie van Landbouw die verantwoordelijk is voor de controle en certificering van de wijnen die “Vino de la tierra de Ibiza” mogen dragen.

Mel Certificada d’Eivissa

melMel Certificada d’Eivissa is een garantie stempel voor alle honing geproduceerd en verpakt in Ibiza.

De honing wordt op Ibiza twee keer per jaar verzameld. In de zomer is de multibloemen honing (o.a. van bloeiende tijm) goud gekleurd, transparant en heerlijk geparfumeerd. Daarnaast zeer vloeibaar en niet gevoelig voor het eventueel kristalliseren. In de winter maken de bijen honing van rozemarijn en heide.

Om het label Mel Certificade d’Eivissa op het etiket te mogen gebruiken moet een honingproducent opgenomen zijn in het gewaarborgde merkenregister, welke wordt beheerd door de regionale regering van Ibiza.

Op dit moment heeft Ibiza vijf producenten en vier verpakkingscentra die gezamenlijk zorgen voor een productie van meer dan vijfduizend kilo honing per jaar.